Racefiets zomerklaar maken
  • Racefiets zomerklaar maken

Racefiets zomerklaar maken

De zomer is in aantocht en dat betekent dat de racefiets weer uit de schuur wordt gehaald.  Wanneer heb je hem voor het laatst gebruikt en hoe heb je hem toen achtergelaten? Onderwerp je fiets aan de volgende check voordat je weer de weg op gaat.  Zo zal je fiets lekker rijden en is de kans op irritaties onderweg nihil!

Banden
Als je fiets een tijdje stil staat, zal er wat druk uit de banden zijn verdwenen.  Pomp ze dus weer even goed op. Globale richtlijn is tussen de 7 en 8 bar voor je racefietsband.  Controleer ook gelijk of je band geen droogte scheurtjes heeft en hoe het loopvlak is. Verwijder tevens eventuele steentjes of dergelijke als die in de band zijn achtergebleven.  Als je band ‘vierkant’ is gereden, dan is het tijd om hem te vervangen, omdat anders de grip in de bochten afneemt en de kans op lekrijden wordt vergroot.

Schoonmaken
Heb je je fiets na de vorige fiets zo weggezet? Dan is de kans groot dat hij er vies en onder stof bijstaat. Natuurlijk rijdt een schone fiets een stuk beter. Dus pak even een emmer en een sopje (bike wash) en maak hem netjes schoon, zo kan je fris het nieuwe seizoen in. Gebruik een zachte borstel of een spons zodat je geen beschadigingen op je frame krijgt. Na schoonmaken pak je een doek om hem goed droog te wrijven.  Wil je je fiets extra verwennen dan poets je hem gelijk op met polish (glanzende lak) of carbon cleaner (matte lak).

Tevens is het goede gelegenheid om even het frame en de overige onderdelen te inspecteren of er nergens beschadigingen zitten. Let op: gebruik geen hoge druk spuit om je fiets te reinigen!

Ketting
Hopelijk heb je voordat je fiets de schuur in ging er wel voor gezorgd dat er wat olie/ wax op de ketting zat. Zo niet, dan is de kans groot dat er wat roestvorming op de ketting zit. Is het licht en poets je het er met een doek zo af? Dan is er niet zo veel aan de hand. Is het hardnekkiger dan moet je zo snel mogelijk de ketting vervangen voordat ook de tandwielen er aan gaan.

Je ketting kan je schoonmaken met een doek, of eventueel met wat kettingreiniger en een borstel als het vuil er niet zomaar afgaat. Als de ketting goed schoon is moet je er weer wat olie of wax op aanbrengen. Zorg er voor dat je dit minimaal 1 uur voordat je gaat fietsen doet zodat het goed in de ketting kan trekken. Bij olie haal je voor vertrek de overtollige olie van de ketting met een doek zodat hij niet te vet is. Bike Experts adviseert dry lube of wax voor het onderhoud van de ketting te gebruiken.

Versnellingen
Controleer of je versnellingen nog lekker lopen. Mocht hij niet goed op, of af schakelen dan kan je de kabelspanning iets verhogen of verlagen. Ook kan het helpen om de derailleurs even schoon te maken en te voorzien van nieuwe olie. Mocht het niet lekker lopen, rijdt dan even met je fiets naar de werkplaats, dan helpen we je daarbij.

Remmen
Werken je remmen nog soepel en snel? Dat is mooi, maar controleer wel voor de zekerheid ook even hoe dik de blokken nog zijn. Als het remrubber dun wordt kan je het beter maar vast vervangen, anders kan je slijtage op de velg krijgen. Heb je schijfremmen? Ook hier moet je de remvoering controleren om er zeker van te zijn dat je remmen veilig zijn. Zowel je velgrand als de schijf kan je schoonmaken met Brake Cleaner

Veel Fietsplezier gewenst en als er vragen zijn dan ben je natuurlijk welkom bij ons in de winkel!

Morgan Blue onderhoudsmiddelen

Verwante Tags

fiets poetsen fiets klaar maken fiets zomer fiets doe het zelf

Reacties

Note: HTML is not translated!