We kunnen er niet meer omheen, fietsen is ongekend populair! COVID-19 heeft een enorme boost gegeven aan de Nederlanders die zijn gaan wielrennen of mountainbiken. Gevolg is drukte op de fietspaden en langere levertijden op fietsen en eigenlijk alles wat met fietsen te maken heeft. Ook wij hebben daar flink last van. Ondanks onze fors grotere inkoop van fietsen hebben we te maken met minder fietsen in de winkel dan we gewend zijn en langere levertijden.

Meer vraag naar fietsen, minder beschikbaarheid van grondstoffen om ze te bouwen

Het is op zich niet vreemd dat in markt van veel vraag, het aanbod slinkt en de prijzen stijgen. De fabrieken die de onderdelen produceren hebben nu eenmaal niet de mogelijkheid om op korte termijn flink op te schalen. Daar bovenop komen dan natuurlijk nog de gevolgen van de pandemie. In 2020 hebben fabrieken hun productie tijdelijk stil moeten leggen terwijl aan de andere kant de verkoop door het dak heen schoot. Het gevolg is dat alle voorraden zijn opgedroogd en er flinke achterstanden in de leveringen zijn ontstaan. En nog steeds hebben we te maken met een verminderde productie bij belangrijke fietsonderdelen producenten waardoor productie van fietsen wordt bemoeilijkt. Levertijden van onderdelen zijn hierdoor gestegen van gemiddeld 3 maanden naar nu 12 -18 maanden.

Transport wordt steeds grotere uitdaging

De hele transportsector heeft het erg druk momenteel. Daarnaast komen heel erg veel fietsproducten vanuit Azië. Er gaan momenteel heel veel volle containers richting Europa, zo veel zelfs dat er niet voldoende capaciteit is om aan de vraag te voldoen. Tegelijkertijd staan er in europa veel lege containers die weer leeg terug worden gebracht. Dit is natuurlijk niet efficiënt en kostenverhogend.

Leuk allemaal, maar wanneer wordt het weer normaal?

Helaas houden al onze grote leveranciers er nog rekening mee dat ook volgend jaar dit probleem blijft bestaan. Natuurlijk weet niet niemand dit zeker want alles hangt samen met het verloop van de pandemie en de vraag naar de producten. Voor nu houden we rekening met langere levertijden en kopen we dus ook voor volgend jaar weer volop in.