Mountainbikes

Fietsen is heerlijk, zeker als je ook eens van de gebaande paden gaat. Een gewone toerfiets is daarvoor misschien niet helemaal geschikt, maar mountainbikes zeker wel. Hiermee kun je niet alleen gewoon over de weg rijden, maar ook bijvoorbeeld door de bossen of over rotsachtige bergpaden. Zo zie je ineens veel meer van de wereld!  Mountainbikes zijn er in heel veel verschillende uitvoeringen, materiaalsoorten, merken en maten. In de zoektocht naar jouw perfecte mountainbike zijn er dus veel dingen om rekening mee te houden. Mountainbikes gaan in de volksmond ook wel over de tong als ATB, All terrain bike, of MTB, voor het gemak gaan wij gewoon uit van mountainbike. Wij van Bike Experts in Voorburg zijn zelf fanatieke mountainbikers en helpen je graag bij deze zoektocht. Op deze pagina geven we je alvast veel informatie maar natuurlijk stopt het daar niet bij. In onze winkel praten we er graag verder over met je, laten we je de verschillende modellen zien en kan er proefgereden worden.

 • Ruimste keuze in de regio

 • Mountainbike specialisten

 • Beste service en onderhoud

Het kopen van een mountainbike voor beginnende mountainbikers

Voor startende mountainbikers zijn er door de verschillende merken speciale mountainbikes ontwikkeld. In veel gevallen is hierbij het budget een belangrijke factor, vind je het fietsen op dikke banden immers wel leuk en ga je er werkelijk zoveel gebruik van maken als dat je nu van plan bent? Wat van het grootste belang is, is dat de fiets goed op maat wordt gekocht. Pluk niet lukraak iets van Marktplaats want het fietsen op een verkeerde maat fiets kan zorgen voor vervelende blessures en maakt het fietsen er niet leuker op.  Laat je goed adviseren over de maat van je fiets door een vakman.

De geometrie van mountainbikes voor beginners (de verhoudingen in het frame) wordt meestal omschreven als een trail geometrie. Dit houdt in dat de positie vrij ontspannen is wat wordt gerealiseerd door een iets kortere bovenbuis en een langere balhoofdbuis.  Het materiaal is in de meeste gevallen aluminium, omdat carbon de prijs gelijk een stuk omhoog brengt. In bijna alle gevallen wordt er een verende voorvork gemonteerd, dit adviseren wij ook zeker!  Een verende voorvork zorgt er namelijk voor dat de fiets beter onder controle te houden is op technische stukken van het parcours en biedt de rijder veel extra comfort. Natuurlijk zijn er verende voorvorken in heel veel verschillende uitvoeringen en zijn naarmate ze in een hogere klasse komen vaak lichter, beter in te stellen, strakker sturend en met betere demping eigenschappen. Zeker een belangrijk onderdeel van je fiets.

Verder is ook de afmontage van de fiets een belangrijke factor: denk hierbij aan de groepset, wielen, banden etc. Shimano biedt bijvoorbeeld met Altus een echte budget instap groepset, prima geschikt voor een rondje door de duinen, maar heb je ook de plannen om mountainbikeroutes te pakken dan is een stapje beter geen overbodige luxe.  Oplopend biedt Shimano groepsets voor beginnend en recreatieve fietsers van:

 • Altus
 • Acera
 • Alivio
 • Deore

Bovengenoemde groepsets zijn met 2 of 3 bladen voor en bieden achter 7 tot 10 bladen, waarmee je iedere heuvel kunt bedwingen. Het belangrijkste verschil zit hem in de werking en snelheid van schakelen, een duurdere groep zal veel sneller en gemakkelijker van versnelling wisselen. Ook zijn ze duurzamer, lichter en stijver wat de rijeigenschappen allemaal ten goede komt. Ook wordt er veel onderscheidt gemaakt in wielsets. In sommige modellen fietsen zitten zware of erg zwakke wielen en dat heeft veel gevolgen voor een fiets. Belangrijk is dat de fiets mooi in balans is met degelijke onderdelen. Natuurlijk heeft iedere fietser hier zijn eigen voorkeuren in, maar een goed advies met de gebruiker in het achterhoofd zal zorgen voor het meeste fietsplezier!

Populaire modellen voor beginnende racefietsers zijn onder andere de Cube Analog, de Scott Aspect en de Giant ATX  . Voor al deze merken geldt dat ze in verschillende kwaliteitsklassen fietsen maken en daarmee ook in verschillende budgetten. Vanaf €529 rijdt je op een mountainbike van één van deze kwaliteitsmerken.

Voor welke wielmaat mountainbike moet ik kiezen?

Mountainbikes worden tegenwoordig meestal in 2 verschillende wielmaten geleverd: 27,5 en 29 inch. In de regel kiezen de wat kleinere heren, jeugd en dames voor de 27,5 inch versies. Met deze wielmaat blijft bij een kleiner frame het geheel beter in balans en zal hij makkelijk kunnen sturen. Ben je echter wat langer, dan zal in de meeste gevallen een 29 inch versie je beter passen. Daarnaast rolt een 29er ook nog eens gemakkelijk over obstakels heen, houd je makkelijker je snelheid vast en je hebt minder weerstand. Als mogelijk nadeel wordt er soms aangegeven dat een 29er minder snel stuurt dan een 27,5 inch, maar voor de meeste trails zal je daar, mits de maat fiets goed is, geen nadeel van ondervinden. Voor heel technische tracks en downhill wordt er wel weer vaak gekozen voor de kleinere wielmaat.

Nieuw is dat je bij sommige fietsen kunt kiezen voor een plus versie. Dit gaat uit van de zelfde wielmaat, maar dan met een extra dikke band. Door een van 2.8 a 3.0 inch breed te monteren krijg je een extra grote wielomtrek, vandaar de plus. Door de dikke band krijg je extra tractie en meer comfort omdat de band als een soort vering fungeert. Het nadeel wat aan de plus fietsen kleeft is het iets hogere gewicht en iets meer rolweerstand. De plus staat wel garant voor een hoge funfactor!

Hardtail mountainbikes voor iedereen die snel over de trails wil gaan

Zit jij al wat langer op de fiets en wil je een fiets waar je lekker hard mee over de trails kan knallen? Dan is een hardtail mountainbike zeker iets voor jou.  Voor het materiaal van het frame wordt er zowel aluminium als carbon gebruikt. Beide materiaalsoorten hebben ieder een geheel eigen karakter en dus erg belangrijk voor de rijeigenschappen van de fiets.  Aluminium is vrij stijf en kan een stuk minder goed trillingen absorberen dan carbon.  Natuurlijk is ook de toepassing en de vorm belangrijk voor de rijeigenschappen van een frame. Met carbon kan een frame tot in de fijnste details worden opgebouwd en daarmee een uitstekende balans van stijfheid en comfort worden bereikt. Met carbon kunnen extra lagen aangebracht worden waar nodig, en weggelaten waar kan. Dit zorgt voor een licht frame met veel stijfheid op de bottombracket en bij de balhoofdsbuis. Deze vrijheid van bouwen maakt carbon tot het meest geliefde materiaal voor het bouwen van High-end hardtail frames.

Naast het frame is ook bij een hardtail de verdere opbouw van een groot belang. Bij Shimano zijn de meest gekozen groepsets de SLX en XT, die beiden 2 x 11 speed verzet hebben en daarmee geschikt zijn voor alle omstandigheden. De werking  is zeer precies en biedt alles wat je als mountainbiker nodig hebt. Ook SRAM maakt mooie groepsets die wij dit jaar ook in de betaalbare hardtail klasse zien terugkomen. Onderscheidend bij SRAM is dat ze een 1 x 11 en 1 x 12 mountainbikegroep maken, waardoor er dus geen voorderailleur meer nodig is. Dit zorgt voor een bijzonder gemakkelijk te bedienen versnellingssysteem wat ook nog eens zeer snel schakelt.

Wellicht een van de belangrijkste onderdelen van je mountainbike is de verende voorvork. Hierin zit heel veel verschil in de werking, het gewicht en rijeigenschappen. Het liefst wil je een vork die je goed kunt instellen op het gewicht en type rijder, waardoor er vaak voor een luchtgeveerde vork wordt gekozen. Het gewicht is het liefst zo laag mogelijk, maar er moet wel voldoende stijfheid in zitten. Een goede vork zorgt dat je ten alle tijden een goede controle over de fiets houdt, hij niet gaat stuiteren en daarmee sneller over de tracks kunt knallen.

De hardtail mountainbikes die hoog aangeschreven zijn, zijn onder andere de: Cube Reaction , Scott Scale en Giant XTC. Deze modellen worden in aluminium en carbon gemaakt en je kunt kiezen uit verschillende afmontage niveaus en prijsklassen.  De prijs voor een carbon mountainbike begint bij ongeveer €1500. Kies je voor een aluminium frame dan heb je al vanaf een budget van ongeveer €1000 een mooie fiets.

Full Suspension mountainbikes geven je meer controle en comfort

Het mountainbiken is beste een intensieve en belastende sport. Om meer comfort en controle tijdens en mountainbiken te hebben kan je kiezen voor een Full Suspension mountainbike. Dit houdt in dat er niet alleen een verende voorvork in de fiets is gemonteerd, de achtervork van het frame is ook voorzien van een demper. Deze vangt de schokken op die anders onder andere op de rug zouden komen. Een fully zorgt er voor dat je zonder problemen over slechte ondergrond en boomwortels kunt rijden zonder dat je tractie en controle verliest. Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende geveerde mountainbikes op de markt en iedere categorie is voor en specifiek doel ontwikkeld. Kortweg kunnen ze worden onderverdeeld in onderstaande categorieën.

 • Race georiënteerd met +- 100mm veerweg
 • All Mountain met 120 a 140 mm veerweg
 • Enduro met 160 mm veerweg
 • Downhill

Race fully’s met 100mm veerweg

Deze categorie fully’s lijken het meest op hardtail mountainbikes maar dan met een stuk extra comfort. Ze zijn ontwikkeld voor marathons en XC wedstrijden. Ze zijn race georiënteerd en hebben vrij sportieve zithouding. Door de uitgebalanceerde geometrie zijn ze zowel naar boven als naar beneden snel en daarmee gemaakt voor het podium. De voordeligere versies zijn uitstekend geschikt voor recreanten die lekker door de bossen crossen maar opzoek zijn naar controle, comfort en ontlasting van het lichaam. Voorbeelden zijn de Cube AMS, Scott Spark RC en de Trek Top Fuel

All Mountain full suspension mountainbikes met 120 tot 140 mm veerweg

De naam zegt het al, met een All mountain mountainbike kan je echt overal mee uit de voeten. Door de toegevoegde veerweg knal je met gemak over de meest ruige ondergronden heen. Toch is de fiets nog licht en efficiënt genoeg om ook heerlijk mee te klimmen. De fun factor op deze fietsen is erg hoog! Ideaal voor iedereen die regelmatig naar het buitenland gaan en vol vertrouwen de afdaling in wil gaan. Ook op de Nederlandse parcous zal je het prima naar je zin hebben op deze fietsen. Populaire modellen zijn de Scott Spark, Cube stereo en Trek Fuel Ex

Enduro mountainbikes met 160 mm veerweg

Op een enduro kan je heerlijk spelen in de Bike Parks. Je kunt er alle afdaling mee de baas, is geschikt voor sprongetjes en laat je je eigen grenzen opzoeken. De fietsen hebben veel vering maar zijn nog steeds heel erg handelbaar en daarmee breed inzetbaar. Je kunt o.a. kijken naar de Trek Slash, Scott Genius en de Cube Stereo 160.

Downhill mountainbikes

Wil je vol gas naar beneden knallen op de Downhill routes, dan is een Downhill mountainbike wat voor jou. De fietsen zijn bomproof, geven enorm veel controle en zelfvertrouwen als je op hoge snelheid naar beneden knalt. Je hebt wel een lift nodig want zelf naar boven fietsen is met deze categorie fietsen niet aan te raden. Voorbeelden zijn de Trek Session, Scott Gambler en Cube Hanzz en Two15.

Dames Mountainbikes

De mountainbikesport wordt als enige jaren breed omarmd door dames. Waar het vroeger vooral mannen waren die graag op de mountainbike stapten zijn het meer en meer nu ook de dames die graag de bossen in trekken. Niet zo vreemd, het fietsen is natuurlijk voor iedereen die graag buitenkomt een heerlijke laagdrempelige sport. Je stapt op de fiets wanneer het uitkomt en je kunt een training zo intensief of zo ontspannen maken als je zelf wit.

Langzamerhand hebben ook de fietsfabrikanten hun assortiment aangepast en zijn er volop schitterende dames mountainbikes beschikbaar. Van beginner tot professional, er is altijd een mountainbike die bij je past. Maar waarin verschilt een dames ATB ten opzichte van een heren ATB? In de basis voldoet een damesfiets aan de volgende criteria:

 • Geometrie aangepast op het dameslichaam
 • Comfortabele zitpositie
 • Dameszadel
 • Smaller stuur
 • Design wat aanspreek bij dames

Dat neemt echter niet weg dat er ook veel dames zijn die perfect rijden op een ‘heren’ of ‘unisex’ mountainbike.  Uiteindelijk is iedereen anders en moet je dus gewoon kijken naar een goed passende fiets.  Of dit dan een dames- of een herenuitvoering is maakt niet uit. Een goede fietsenwinkel past de fiets met behulp van een Bikefitting aan tot een echte fiets op maat. Uiteraard helpt Bike Experts je hier graag bij.

Populaire dames mountainbikes zijn: Cube Acces en Scott Contessa Scale.

Mountainbikes voor jeugd en kinderen

Mountainbiken is tof, en dat vinden veel jeugdige rijders ook. Speciaal voor hen zijn er kids en jeugd mountainbikes bij ons in de winkel. Vanaf 20 inch wielmaat zijn het serieuze mountainbikes met versnellingen en stevige noppenbanden waarmee ze ieder terrein de baas kunnen. Naast de kleine wielmaat zijn ook de versnellingen en de remmen aangepast voor de kleinere rijders. Je vindt in ons assortiment toffe kids mountainbikes van CUBE, Scott en Trek.

Mountainbikes goedkoop kopen?

Je kunt je nieuwe mountainbike zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. In ons assortiment vind je verschillende voordeligere mountainbikes van topmerken. Daarnaast hebben we op onze speciale actiepagina ook regelmatig leuke aanbiedingen. Uiteraard zijn deze aanbiedingen beperkt beschikbaar, dus het is verstandig om er snel bij te zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste acties en aanbiedingen? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Daarnaast kun je natuurlijk ook de website gewoon goed in de gaten houden óf een bezoekje brengen aan onze mooie winkel in Voorburg. Hier kun je niet alleen alle modellen met eigen ogen bekijken, maar ook een testrit maken. Je bent van harte welkom!