Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld en ook bij ons in de winkel: fietsen met een riemaandrijving. Wat maakt deze riem nu zo uniek en goed dat het de vertrouwde ketting achter zich laat? In dit artikel gaan we in op de voor- en de nadelen van dit systeem. Ook laten we je kennismaken met de mooie lijn fietsen met riem die we van Cube en Giant te bieden hebben. De fietsen met een riem zijn in ieder geval ideaal voor iedereen die sportief naar zijn werk wil fietsen maar geen zin of tijd heeft in het nodige onderhoud.

Voordelen van een fiets met riemaandrijving (belt-drive)

1. Geen onderhoud
Een riem behoeft nagenoeg geen onderhoud. Hij hoeft niet gesmeerd te worden met olie en schoonmaken is super eenvoudig omdat er niks aan vast kleeft. Even afspoelen of afvegen is dus voldoende. Wel dient hij goed op spanning te worden gehouden, onze ervaring is echter dat ook dit maar heel weinig nodig is.

2. Stil
Een riem is nagenoeg helemaal stil en geeft bijna geen weerstand. Volgens de kenners zelf nog iets minder dan een ketting. Het rijdt in ieder geval erg lekker!

3. Duurzaam
Een riem gaat wel 4 tot 5 keer zo lang mee als een ketting. Natuurlijk is de duurzaamheid afhankelijk van hoe zwaar je hem belast, de weersomstandigheden en hoe schoon je hem houdt.

4. Geen vieze broek
Heb je een fiets met een open kettingkast en gesmeerde ketting dan is de kans op smeer aan je broek best groot. Niet met een riemaandrijving, de riem is immers helemaal droog en geeft dus niet af.

5. Looks
Misschien niet voor iedereen belangrijk, maar de riem ziet er ook gewoon tof en modern uit. Het trekt bekijks en andere fietsers zullen geïnteresseerd zijn in de werking.

Nadelen van een riemaandrijving

1. Naafversnelling
De riem kan alleen gebruikt worden in combinatie met een naafversnelling, dit zorgt voor een beperktere versnellingskeuze dan  bij een derailleur systeem.

2. Prijs
De prijs van een riem met tandbladen is gemiddeld hoger dan van een kettingaandrijving. Om deze reden zie je de riem ook alleen op fietsen in een iets hogere prijsklasse (vanaf €1099)

3. Repareren
Mocht je riem onderweg kapot gaan (zeer kleine kans) dan kan je hem niet doormiddel van een ponspen weer in elkaar zetten. Je zult hem gelijk moeten vervangen.

Zijn de fietsen met een ketting verledentijd en stappen we allemaal over op de riemaandrijving?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel te beantwoorden met nee. Dit komt omdat de riem alleen gecombineerd kan worden met een versnellingsnaaf, en daarmee niet geschikt is voor alle fietsen met een derailleur. Binnen de racefietsen en de mountainbikes is de derailleur nog steeds de meest geschikte aandrijving omdat het gewicht, weerstand en verzetten hier het meest ideaal zijn voor sportief gebruik en zijn aan te passen aan de individuele gebruiker.  Een tweede punt waarom we niet allemaal zullen overstappen op de riem is omdat het frame hiervoor geschikt moet zijn. Je kunt immers de riem niet uit elkaar halen voor de montage, dus zal je frame dit moeten kunnen.

Gates Belt-Drive

Het grote merken die de riemaandrijving op bijna alle fietsen verzorgen is Gates. Gates is een van de grondleggers van het systeem en heeft al veel ervaring hier mee opgedaan. Met deze kennis zorgen ze voor vernieuwing en verbetering van het systeem, een voorbeeld hiervan is het center-track systeem in de riem, die er voor zorgt dat de riem altijd recht op de tandwielen blijft lopen. Gates is marktleider op het gebied van riemaandrijvingen.

Mogelijke tandwielverhoudingen met een riemaandrijvingGates riemaandrijving op fietsen

Als je een fiets koopt zit er natuurlijk een bepaald verzet op wat goed past bij het type van de fiets. Toch is het mogelijk hierin het een en ander te customizen. Voor de achtertandwielen maakt Gates de maten: 19, 20, 24, 25 en als voor tandwielen 46, 50 en 55. Let hierbij wel op dat je niet zomaar kunt aanpassen zonder ook de riem te vervangen. De spanmogelijkheden in de fiets laten een aanpassing niet zondemeer toe. Overleg dus altijd even met de specialist.

Gates compatible met naafversnellingen

De gates riemaandrijving kan worden gebruikt met:

 • Shimano Nexus 8
 • Shimano Alfine 8 en 11
 • Rohloff
 • Pinion
 • Nuvinci/ Enviolo

CUBE urban bikes met Belt-Drive

cube editor met riemaandrijving

Bij Cube hebben we de Hyde en de Editor als stoere urban fietsen. De fietsen zijn minimalistisch, stijlvol en waanzinnig populair.  Zeer geschikt als woon-werk fiets en om gewoon heerlijk op te toeren. De fietsen hebben vrij sportieve zit en rijden lekker sportief. Hieronder zie je achtereenvolgens:

 • Cube Editor
 • Cube Hyde Race
 • Cube Hyde Pro

CUBE en Trek touring bikes met riemaandrijving

Cube Travel SL met riemaandrijvingDe touring fietsen van CUBE en Trek zijn geschikt voor dagelijks en intensief gebruik. Volledig opgebouwd met spatborden, vaste verlichting op de naafdynamo en bagagedrager. De fietsen zien er sportief uit en rijden heerlijk comfortabel met een sportieve inslag. Je ziet hieronder de volgende modellen.

 • Cube Travel SL
 • Cube Travel Pro
 • Cube Travel Exc
 • Trek District 3
 • Trek District 5

Het kopen van een fiets met riem aandrijving

Bij Bike Experts staat er een ruime sortering van fietsen met een riemaandrijving in de showroom. Wij helpen je graag met advies op maat om zo tot de beste keuze te komen.

Een Belt Drive fiets testen

Ben je benieuwd hoe een fiets met een carbon riem nu in de praktijk rijdt? Kom dan zeker langs bij ons in de winkel om een proefrit te maken. Er staat altijd een geschikte fiets voor je klaar om uit te kiezen!

Klik op deze knop om te ontdekken welke categorie fietsen het beste bij jou past!