Racefietsen

Racefietsen zijn er in heel veel verschillende uitvoeringen, materiaalsoorten, merken en maten. In de zoektocht naar jouw perfecte racefiets zijn er dus veel dingen om rekening mee te houden. Wij van Bike Experts in Den Haag helpen je graag bij deze zoektocht. Op deze pagina geven we je alvast veel informatie maar natuurlijk stopt het daar niet bij. In onze winkel praten we er graag verder over met je, laten we je de verschillende modellen zien en kan er proefgereden worden.

 • Advies van specialisten

 • Keuze uit de beste merken

 • Uitgebreide showroom en werkplaats

Het kopen van een racefiets voor beginners

Voor startende wielrenners zijn er door de verschillende merken speciale racefietsen ontwikkeld. In veel gevallen is hierbij het budget een belangrijke factor, vind je het wielrennen immers wel leuk en ga je er werkelijk zoveel gebruik van maken als dat je nu van plan bent? Wat van het grootste belang is, is dat de fiets goed op maat wordt gekocht. Pluk niet lukraak iets van Marktplaats want het fietsen op een verkeerde maat fiets kan zorgen voor vervelende blessures en maakt het fietsen er niet leuker op.  Laat je goed adviseren over de maat van je fiets door een vakman.

De geometrie van racefietsen voor beginners (de verhoudingen in het frame) is vergelijkbaar met comfort gerichte racefietsen. Dit houdt in dat de positie vrij ontspannen is wat wordt gerealiseerd door een iets kortere bovenbuis en een langere balhoofdbuis.  Het materiaal is in de meeste gevallen aluminium, omdat carbon de prijs gelijk een stuk omhoog brengt. Wel wordt er omwille van het comfort een carbon voorvork geadviseerd. Dat zorgt er voor dat de fiets minder trillingen doorgeeft aan de rijder en dus een stuk extra comfort biedt.

Verder is ook de afmontage van de fiets een belangrijke factor: denk hierbij aan de groepset, wielen, banden etc. Shimano biedt bijvoorbeeld met Claris een echte budget instap groepset, prima geschikt voor licht wielrengebruik, maar heb je ook de plannen om de heuvels in te trekken dan is een stapje beter geen overbodige luxe.  Oplopend biedt Shimano groepsets voor beginnend en recreatieve fietsers van:

 • Claris
 • Sora
 • Tiagra
 • 105

Ook wordt er veel onderscheidt gemaakt in wielsets. In sommige modellen fietsen zitten zware of erg zwakke wielen en dat heeft veel gevolgen voor een fiets. Belangrijk is dat de fiets mooi in balans is met degelijke onderdelen. Natuurlijk heeft iedere fietser hier zijn eigen voorkeuren in, maar een goed advies met de gebruiker in het achterhoofd zal zorgen voor het meeste fietsplezier!

Populaire modellen voor beginnende racefietsers zijn onder andere de Cube Attain , de Scott Speedster en de Giant Contend . Voor al deze modellen geldt dat ze in verschillende kwaliteitsklassen worden gemaakt en daarmee ook in verschillende budgetten. Vanaf €699 rijdt je op een racefiets van één van deze kwaliteitsmerken.

Endurance racefietsen voor de liefhebber

Voor iedereen die al wat langer van de wielersport geniet en toe is aan een volgende stap in comfort en rijprestaties, maar geen wedstrijdrenner is zijn er de endurance racefietsen.  Met een comfortabele houding rijdt je op een echte kwaliteitsracefiets waardoor je makkelijker, sneller en pijnvrij lange tochten kunt maken.  De frames hebben een wat kortere bovenbuis en langere balhoofdbuis dan wedstrijdfietsen en zitten daarmee vrij relaxed.

Voor het materiaal van het frame wordt er zowel aluminium als carbon gebruikt. Beide materiaalsoorten hebben ieder een geheel eigen karakter en dus erg belangrijk voor de rijeigenschappen van de fiets.  Aluminium is vrij stijf en kan een stuk minder goed trillingen absorberen dan carbon.  Natuurlijk is ook de toepassing en de vorm belangrijk voor de rijeigenschappen van een frame. In endurance frames wordt in de meeste gevallen gekozen voor een vrij dunne achterbrug zodat het frame daar ook wat trillingen kan absorberen.  Met carbon kan een frame tot in de fijnste details worden opgebouwd en daarmee een uitstekende balans van stijfheid en comfort worden bereikt. Met carbon kunnen extra lagen aangebracht worden waar nodig, en weggelaten waar kan.  Deze vrijheid van bouwen maakt carbon tot het meest geliefde materiaal voor het bouwen van High-end racefiets frames.

Naast het frame is ook bij een Endurance racefiets de verdere opbouw van een groot belang. Bij Shimano zijn de meest gekozen groepsets de 105 en Ultegra, die beiden 11 speed compact verzet hebben en daarmee geschikt zijn voor alle omstandigheden. De werking  is zeer precies en biedt alles wat je als wielrenner nodig hebt. Ook SRAM en Campagnolo maken mooie groepsets maar die zien we minder vaak gemonteerd worden op fietsen. Kies je echte voor een custom opbouw dan zijn deze merken zeker het overwegen waard.  In een mooi opgebouwde racefiets horen natuurlijk ook een stel nette wielen.  Bij wielen is de stijfheid en het gewicht belangrijk, maar ook de looks kunnen de fiets een ware lift geven. Zet bijvoorbeeld een setje hoge carbon wielen in je fiets en hij ziet er direct compleet anders uit. De wielen zijn een erg belangrijk onderdeel voor de rijkarakteristieken van de fiets.

De Endurance fietsen die hoog aangeschreven zijn, zijn onder andere de: Scott Addict , Cube Agree , Kuota Kryon en Giant Defy . Deze modellen worden allemaal in carbon gemaakt en je kunt kiezen uit verschillende afmontage niveaus en prijsklassen.  De prijs voor een carbon Endurance racefiets begint bij ongeveer €1700. Kies je voor een aluminium frame dan heb je al vanaf een budget van ongeveer €1000 een mooie fiets.

High-end racefietsen en wedstrijdfietsen

Voor de echte fiets fanatiekelingen en de wedstrijdrijders worden fietsen geproduceerd die vergelijkbaar zijn met wat de professionals in de Tour de France rijden. Super lichte en stijve carbon frames die van de meest hoogwaardige carbonvezels zijn opgebouwd.  Deze frames zijn tot in de puntjes ontwikkeld en getest zodat ze de beste gewicht stijfheidsratio’s hebben en de beste prestaties kunnen leveren.

Voor de opbouw wordt meestal gekozen voor hoogwaardige groepsets van Shimano Ultegra of Dura-Ace, al dan niet elektronisch geschakeld (Di2). Naast de Shimano groepen zie je in deze klasse ook vaker de SRAM RED en Campagnolo groepsets voorbijkomen. Wil je echt iets moois van je fiets maken dan steek je er ook een set strakke wielen in, die verbeteren niet alleen aanzienlijk de prestaties van de fiets maar natuurlijk ook de looks.  Stuur, stuurpen en zadelpen worden ook vaak gekozen in carbon om de laatste gewichtsbesparing toe te passen.

Topklasse racefietsen zijn o.a. de Scott Addict RC , Cube Litening , Giant TCR en Kuota k-uno .

Aero racefietsen voor wie de allersnelste op de fiets wil zijn

De aerodynamische racefietsen behoren eigenlijk als categorie toe aan de high-end racefietsen. Echter is bij de ontwikkeling van deze fietsen extra gelet op de aerodynamiek van de fiets en de rijder. Kenmerkend van deze fietsen zijn de integratie van de verschillende delen van de fiets. Denk hierbij aan de remmen die vaak zijn weggewerkt, de voorvork die als het ware doorloopt in het frame, stuur en stuurpen combinaties die 1 worden met het frame en meer van dit soort zaken. Voor veel rijders zijn het ook de looks die meespelen in de keuze voor een aero racefiets want het ziet er allemaal natuurlijk wel erg strak uit. De windtunnel geeft echter wel degelijk de voordelen van alle aanpassing in harde cijfers weer, een aero fiets is echt sneller! In het algemeen is wel het comfort van de aero fiets iets minder omdat ze vooral ontwikkeld zijn om super snel te zijn.

Populaire aero racefietsen zijn o.a. de Kuota Kougar , Scott Foil en de Giant Propel .

Racefietsen met schijfremmen voor optimale remkracht

Ondanks dat de UCI schijfremmen in het wedstrijd nog niet volledig heeft goedgekeurd wordt bijna iedere racefiets ook in een variant met schijfremmen op de markt gebracht. En dat is niet voor niets, schijfremmen remmen namelijk veel beter dan gewone velgremmen. Een hydraulische schijfrem remt harder, is beter doseer baar, remt ook in de regen voorspelbaar en je hoeft in de afdaling beduidend minder hard te knijpen in de rem. Daarnaast zorgt het voor een hele cleane look op de fiets en hoeft er op de velg geen remrand meer te zitten wat er ook gelijk mooi uitziet. Doordat de remblokken vertragen op de schijf is er ook veel minder slijtage aan de wielen dan bij een gewone velgrem.  De verwachting is dat er in de komende jaren steeds meer racefietsen met schijfremmen komen en dat het net als bij de mountainbikes de nieuwe standaard zal worden.  Benieuwd naar de kwaliteit van schijfremmen en wil je het zelf een keer proberen? Maak dan zeker een testritje bij Bike Experts!

Dames racefietsen met een aangepaste geometrie

De wielrensport wordt als enige jaren breed omarmd door dames. Waar het vroeger vooral mannen waren die graag op de racefiets stapten zijn het meer en meer nu ook de dames die graag een rondje weg trappen op de smalle banden. Niet zo vreemd, het fietsen is natuurlijk voor iedereen die graag buitenkomt een heerlijke laagdrempelige sport. Je stapt op de fiets wanneer het uitkomt en je kunt een training zo intensief of zo ontspannen maken als je zelf wit.

Langzamerhand hebben ook de fietsfabrikanten hun assortiment aangepast en zijn er volop schitterende damesracefietsen beschikbaar. Van beginner tot professional, er is altijd een dames versie die bij je past. Maar waarin verschilt een dames racefiets ten opzichte van een heren racefiets? In de basis voldoet een damesfiets aan de volgende criteria:

 • Geometrie aangepast op het dameslichaam
 • Comfortabele zitpositie
 • Dameszadel
 • Smaller stuur
 • Design wat aanspreek bij dames

Dat neemt echter niet weg dat er ook veel dames zijn die perfect rijden op een ‘heren’ of ‘unisex’ racefiets.  Uiteindelijk is iedereen anders en moet je dus gewoon kijken naar een goed passende fiets.  Of dit dan een dames- of een herenuitvoering is maakt niet uit. Een goede fietsenwinkel past de fiets met behulp van een Bikefitting aan tot een echte fiets op maat. Uiteraard helpt Bike Experts je hier graag bij.

Populaire damesracefietsen zijn: Cube Axial , Scott speedster contessa en Giant LIV.

Custom opbouw, een echt bijzonder racefiets

Wil je graag echt iets bijzonders of heb je speciale wensen voor een fiets? Dan is wellicht custom bouw iets voor jou. Hierbij kies je een frame wat bij je past en gaat het vervolgens geheel opbouwen met componenten die jou het meest aanspreken.  Je kunt kiezen uit groepsets van alle grote merken zoals Shimano, Campagnolo en SRAM. Naar keuze bouwen we een set handgespaakte wielen of kies je een wielset van grote merken als Vittoria, ZIPP of Mavic. En ook de cockpit heb je zelf in de hand, aluminium of carbon, opvallend of neutraal, je hebt het zelf in de hand. Kortom, bij een custom opgebouwde racefiets heb je echt alles zelf in de hand. En, als je het leuk en interessant vindt kunnen we de fiets samen met jou helemaal in elkaar zetten.

Een racefiets speciaal afgestemd op de jeugd

Racefietsen zijn er natuurlijk in diverse maten zodat er van groot tot klein op een goed passende fiets gereden kan worden.  Zo zijn er voor de kleinste renners 24 inch racefietsen en beginnen de 28 inch fietsen al vanaf een framemaat 47cm. Voor de jonge wielrenners gelden er in de wedstrijden speciale eisen over het verzet waar ze mee mogen rijden: het jeugdverzet.  In de meeste gevallen moet hiervoor een cassette (achter tandwielen) op maat worden samengesteld. Deze regels zijn er voor bedoelt dat jeugdige renners worden beschermd tegen de schade die kan optreden in het lichaam als er te zwaar wordt gefietst. Ook brengt het gelijkheid in de wedstrijd, en dat is voor iedereen leuker.

Een racefiets op maat

Naast het kiezen van het juiste type fiets, zoals ze hierboven beschreven zijn, is natuurlijk ook de maat erg belangrijk. Door een framemeting te laten doen kan je extra goed geadviseerd worden over de juiste maat fiets en afstelling. Bij de selectie van de framemaat kan je dan ook gelijk geadviseerd worden over het juiste stuur, stuurpen, zadel en zadelpen. Meer weten over onze Bike Fitting? Lees er dan meer over op onze bikefitting pagina .

Mooie racefiets aanbiedingen

Wil je weten welke racefiets aanbiedingen we op dit moment hebben? Neem dan gerust een kijkje op de actiepagina . Daarop vind je al onze actuele aanbiedingen, zowel als het gaat om racefietsen als accessoires. De korting die je krijgt op een racefiets aanbieding kan soms wel oplopen tot honderden euro’s. Dat is nog eens makkelijk besparen!

Uiteraard kun je ook bij onze racefiets aanbieding gewoon rekenen op de bekende service van Bike Experts. We kiezen samen met jou de juiste framemaat uit en zorgen ervoor dat je alle accessoires krijgt die je nodig hebt. Daarnaast kijken we natuurlijk naar het type fiets dat het meest geschikt is voor jouw activiteiten. Alles voor de meest optimale keuze!